2013. március 22., péntek

Fél testvérek

Ez a címe Da Chen fantasztikus könyvének, amit ma fejeztem be. 
Most valahogy sikerült nagyon jó könyveket kivennem a könyvtárból.

A történet több szálon fut párhuzamosan, mégis nyomon lehet követni, hogy ki kivel van.  A szerző a szereplők szemszögéből meséli el az eseményeket, külön-külön, de mégsem meséli el újra ugyanazokat a történeteket, hogy ki hogy élte át, hanem folyamatosan pörög a cselekmény. 

A kínai kulturális forradalom idején Ding Lung tábornoknak két fia születik. 

Tan, a házasságából, törvényes keretek között. Családja szeme fénye, büszkesége, benne van mindenkinek a reménysége, hogy a saját álmait fogja megvalósítani.

Sento pedig a törvényen kívüli, a szeretője fia, akinek nem is lett volna szabad megszületnie. Abban a pillanatban jött világra, amikor az anyja megölte magát. (Itt egy picit szerintem nagyon elszaladt a szerző fantáziája, mármint a születés és halál körülményeinél, de ez csak a saját véleményem.). Csodával határos módon rátalált egy öregember, aki megmentette őt, és saját fiaként nevelte a feleségével együtt.

Mindkét gyerek szép, okos, és tehetséges. 

Külön-külön nőnek fel, és mégis nagyon sok hasonló vonásuk van.

Tan nem tud róla, hogy lenne testvére, Sento pedig tud róla, mert egy falubeli öregember mesélt az igazi szüleiről neki, de amikor hozzájuk fordul, csak elutasítást kap, és fenyegetést, hogy ha továbbra is fenntartja állítását, akkor a törvény értelmében halálbüntetés is várhat rá.

Az idők során a két testvér élete anélkül fonódik össze, hogy ők bármit is tudnának a másikról. Olyan láthatatlan szálak szövik át az életüket, amikre csak a könyv vége felé eszmélnek rá.

Ilyen közös pont Jü kisasszony, Tan élete szerelme, akit Sento anélkül öl meg, hogy tudná, hogy bármi közük van egymáshoz. 
Szumi Vo, akiért Sento három életet oltott ki az árvaházban, csak hogy megvédhesse, és kockáztatta, hogy őt is megölik ezért. Majd Tan menti őt ki a cselédsorsból, és segít neki álmai megvalósításában... 
Mégsem hozza közel a két testvért egymáshoz Szumi Vo szerelme sem.

Időközben szerepet cseréltek, a semmiből indult, törvénytelen árva, aki egy a faluja elleni támadásban elveszítette a nevelő szüleit is, gyilkosból jól képzett katona, az elnök bizalmasa, és testőre lesz, aki hamar hatalomhoz jut.

Tan pedig egy rossz húzással romjaiba dönti szülei, nagyapja a politika viharjai által megtépázott amúgy is ingatag hatalmát, és száműzetésbe kerülnek. Mégis van ereje talpra állni, felépíteni egy egész birodalmat, banki kapcsolatokkal, könyvkiadóval, hatalmas tervekkel...

Csak egy valaki nem engedi, hogy elérhesse céljait. Sento, aki az egész család ellen bosszút esküdött, amiért eltaszították...

A két testvér hatalmi harcát követhetjük végig, amit átsző mindkettejük Szumi Vo iránt érzett szerelme.

Szumi Vo-é, aki nem felejtette el, hogy mit tett érte Sento, és ha nem tudta volna úgy, hogy kivégezték, élete végéig várt volna rá, ha másért nem is, Taj Ping miatt... De azt is tudja, hogy Tan, aki leginkább azzal vette le a lábáról, hogy annyira emlékeztette Sentora, jó ember, és sokat tett azért, hogy szabad lehessen...

A vége ha úgy vesszük happy end, mert egymástól többé-kevésbé függetlenül mindenki megtalálja a helyét a világban, még ha nem is úgy, ahogy azt ők elképzelték.

Tényleg nagyon érdekes könyv. 
A szereplők is nagyon szerethetőek.
Persze a szereplők életén kívül van benne jó adag politika is, de mivel a politikai széljárás befolyásolja az életüket, egészen elviselhető.

Mostanában lehet, hogy lesz még jó pár könyv ajánló :) Van még pár könyv, amibe nem kezdtem bele, a legutóbb kivettek közül, de azért itt és most megesküszöm, hogy rossz könyvet nem is fogok ajánlgatni. Szóval a Candide-ról például egy sort sem fogok írni :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése