2013. március 5., kedd

Állásbörzén jártunk

Idén ismételten megrendezésre került a HVG Állásbörze a Syma Rendezvénycsarnokban. Mivel magam is munkakereső volnék, nyakamba vettem hát a várost, és elruccantam a rendezvényre. Párommal együtt felvettük legszebb ruháinkat, és önéletrajzokkal, valamint az előzetes regisztráció alatt kapott számunkkal felfegyverkezve elindultunk. 

Igen, jól olvashattátok, előzetes regisztráció. A börze ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Olvasható a helyszínen. Aki előre ezt nem tudja, bizony órákig kénytelen várni, mire a kihelyezett gépek egyikéhez odafér, és megcsinálja a koránt sem fél perc alatt kitölthető regisztrációt. Nem a bonyolultsága miatt olyan hosszadalmas, hanem inkább az adatok felvitele az, ami a kihelyezett gépeken bizony nem is olyan könnyű. Tavaly pusztán kísérőként voltam jelen eme rendezvényen, és elkövettük azt a hibát, hogy nem tudtunk a regisztrációról. Sajnos, elég sok dologról lemaradtunk így.

Pár szó az előzetes regisztrációról:

Szerintem egy nagyon hasznos találmány. A mai korban, amikor mindenki a neten szörfözik, és szinte elkényelmesedtünk már attól, hogy gépeket használunk, szinte már el is várjuk, hogy egy ilyen rendezvényen ne kelljen a papír alapú önéletrajzzal bajlódni. Ha előzetesen regisztrálunk, akkor egyszerűen feltöltjük az önéletrajzunkat, és a potenciális munkáltatók lehúzva a vonalkódunkat, már meg is kapták a jelentkezésünket, és az előzetesen megadott adatokat, valamint az önéletrajzunkat. Kényelmes. És picit talán elegánsabb is annál, amit a rendezvény eleje óta szorongatsz. 

Azonban annak sem kell csüggednie, aki papír alapúval megy, vagy épp elfogy neki, a helyszínen nyomtatni is lehet!

Miért tetszik még az előzetes regisztráció? Azért, mert mielőtt odamegyünk, már megismerhetjük a kiállítók nagy részét, akár már a meghirdetett állásaik között is böngészhetünk, és rögtön célirányosan hozzájuk mehetünk. Továbbá, és nem utolsó sorban itt lehet jelentkezni különböző hasznos tanácsadásokra, és előadásokra. 

színkóddal ellátott kapuk
Ha megvan a regisztrációnk, már csak a megfelelő kapuhoz kell vándorolnunk, és megkapjuk a vonalkóddal ellátott mappánkat, és már mehetünk is a kiállításra. Bár ezen a képen nem látszik, hogy kígyózó sorok állnak a kapuk előtt, de bizony azok voltak. 

A kép zárás előtt egy negyed, fél órával készült, szóval azért ez a pangás. 

Amikor oda érkeztünk, akkor a tömegtől elég nehéz volt mozogni, de 5-10 perc alatt már a megfelelő helyre kerültünk, és bent is voltunk a rendezvény területén. 

a bejáratnál
Amint a helyszínre beléptünk, ez a kép tárult a szemünk elé, ami itt jobbra látható. 
Tömeg, tömeg, tömeg, tömeg, és tömeg.
Maga a rendezvény elég nagy területen fekszik. Azonban könnyű tájékozódni, mert  a szervezők erre is gondoltak. Minden mappa hátoldalán van egy térkép. Nem csak a standok elhelyezkedését, a karrier, és előadó teret mutatja, de a színednek megfelelő helyet kínáló cégek is külön vannak feltüntetve rajta. 

És hogy mik a színek? A különböző állás területek. Az én területem az egyéb kategória, az fehér volt. De az informatika például kék, ha jól emlékszem. De én meg a memória. 

előadó tér
A kétnapos rendezvény alatt amint említettem lehetőség van különböző előadásokon, és tanácsadásokon részt venni. 

Az előadótéren mindig sokan vannak. Érdemes időben érkezni! Az előadások témája izgalmas lehet. Például Hazudj, ha tudsz! Ezt mi is meghallgattuk. A téma az önéletrajzok lódításaira mutatott rá, és hogy hogyan lehet ezekkel lebukni, szóval csak óvatosan, ha azt mondod, hogy beszélsz holt nyelven, mert előfordulhat, hogy a munkáltató is fog tudni azon beszélni... 

A karrier területen pedig tényleg hasznos dolgokat sajátíthatsz el profiktól. Például akár próba interjúzhatsz angol nyelven, vagy akár önéletrajzot is szerkeszthetsz egy profi fejvadásszal. 

Szóval a rendezvény igen hasznos, és informatív lehet az álláskeresésen túlmenően. A cégek standjainál tényleg mosolygós, és kedves, segítőkész embereket találhattunk, és jó lehetőségekre bukkantunk mi is, és bukkanhatnak azok, akik kilátogattak. 

Ha nem voltál kint, nem kell aggódnod, mert még tart az online állásbörze! Még nyolc napig,  a HVG honlapján online állásbörze fut, és ott még kereshetsz, és jelentkezhetsz a meghirdetett pozíciókra. 

Még valamit szeretnék megosztani veletek! Az állásbörze területén két egyedülálló dolog is helyet kapott. Az egyik a RePlacc, a másik a RobonAUT. Itt most jelenleg nem szeretnék róluk szót ejteni, mert mind a kettő annyira megfogott, és jó kezdeményezésnek tartom őket, hogy szeretnék később külön-külön is írni róluk nektek. 

Tehát állásbörzére érdemes elmenni, még akkor is, hogy ha nem biztos, hogy megfelelő munkát találtok ott. Már az előadások, és a tanácsadások is megérnek egy odautat. 

Mia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése