2013. március 13., szerda

Állattemető

Nem az a hely, ahová közönséges állatokat temetnek el. Ez egy nagyon különleges-különös állattemető. Vagy Kedvencek temetője. Mindkét cím alatt jelent már meg Stephen Kingtől ez könyv, ami az én legeslegeslegeslegkedvencebb Stephen King könyvem.
Ez a téma különben azon kevés dolgok egyike, amiben nem értünk egyet Miával, lévén ő a Ragyogás mellett tette le a voksát, de az engem annyira nem fogott meg.

Vissza lehet térni a halálból?

Ezt a témát feszegeti Stephen King ebben a könyvében.
Van egy orvos, Dr. Louis Creed, aki a feleségével Rachel-el, lányukkal, Ellie-vel, és a fiúkkal Gage-dzsel új városba költözik. 
A város első ránézésre egy közönséges város, közönséges emberekkel, és egy teljesen közönséges szomszéd házaspárral.
Az egyetlen különlegesség, a szép tájakon kívül egy "álatemető". Hosszú évek óta temetik el oda a gyerekek az elpusztult állataikat, tartják karban az odavezető ösvényt, és gondozzák a sírokat, amelyek tudatosan, vagy nem, de koncentrikus kör alakban helyezkednek el.
A szomszéd is ide temette el Pöttyös nevű kutyáját. Aki vérmérgezésben halt meg. Először.

Ti mit tennétek, ha megtudnátok egy módszert, amivel vissza lehetne hozni a holtakat az életbe? Persze csak állatokat. Mert senkinek eszébe sem jutott volna azt embereken alkalmazni, de pszt...
És ha a titok ismeretében lennétek, amikor autóbalesetben elveszítettétek kétéves fiatokat? 

A háttérben van egy titokzatos erő, amely nem engedi elfelejteni a gondolatot, hogy vissza tudnátok hozni...

Persze valószínűleg nem lenne ugyanaz, mint aki volt. Talán szöges ellentéte lenne önmagának, mint az a fiú, akit egyszer így hoztak vissza, de akiről azok sem beszélnek, akik tudják, hogy mi történt. Akit végül az pusztított el újra, aki annyira akarta, hogy éljen...

Nagyon izgalmas könyv, de tényleg. 
Személy szerint simán el tudnám képzelni a folytatást. De nem lövöm le a poént, aki olvasta, az tudja, hogy mire gondolok.

A téma nagyon jól lett megválasztva, és kidolgozva is.
Szerintem nincs olyan ember, aki még nem gondolt arra, hogy milyen jó lenne, ha egy szeretett személy vissza jönne odaátról. Persze nem mindegy, hogy milyen áron. 

Stephen King ebben a könyvében és egy másikban is utal egy William Wymark Jacobs novellára, A majomkéz-re.
Persze most véletlenül sem találom magyarul, itt meg nem írja ki részletesebben, csak a másik könyvben, ami persze most nincs itt.
A lényeg az, hogy egy házaspár valahogy egy varázserejű majomkéznek a birtokába jut, amelyik teljesíti három kívánságukat, de nem egészen úgy, ahogy ők azt elképzelik.
Az első kívánságuk az, hogy legyenek gazdagok. Gazdagok is lesznek, de a pénzt az autóbalesetben elhunyt fiuk életbiztosításából kapják.
Nagyon szomorúak lesznek, mert ők nem így képzelték el a gazdagságot, hogy az egyetlen gyermekük életét adják érte, de eszükbe jut, hogy van még két kívánság.
A második kívánságuk az, hogy a fiú újra éljen. Igen ám, de csak ennyit mondanak. A majomkéz teszi is a dolgát. Életre kelti, de abban az állapotban, amilyenben a balesetkor került, minden töréssel, zúzódással, belső sérüléssel stb. Szóval az élet erős fiú helyett, kapnak egy zombit, aki a temetőből a házuk felé tart. Lassú, baljóslatú lépésekkel közeledik az ajtó felé. 
Az anyja tárt karokkal várja fiát, de az apja tudja, hogy ez így nem lesz jó, semmi örömük nem lesz abban, ha így kapják vissza a gyereket, az utolsó kívánságot pedig arra használja, hogy ne jöjjön vissza mégse a fia. Az édesanyja, aki rohan az ajtót kinyitni a kopogásra, csak a hűlt helyét találja várva várt gyermekének.

Mondhatnánk, hogy pontosabb fogalmazással el lehetett volna kerülni a problémát, de hiába, ez egy gonosz majom kéz.

Személy szerint én elgondolkodtam rajta, hogy milyen áldozat az, amit még bevállalnék, ha vissza szeretnék kapni valakit, és mi az amit az ő valós személyéből kész lennék feláldozni.

Azért nem szeretném tudni, hogy lehet a halottakat visszahozni az életbe, pláne, ha esélyes, hogy megszállja őket valami gonosz dolog, amiről senki nem tud semmit, csak azt hogy létezik. 

A baleset is lehet, hogy az ő műve volt, de még lehet, hogy a macska is azért pusztult el, mert ő azt akarta, hogy legyen oka a szomszédnak elárulni a titokzatos módszert...

Amit akárhányszor megsiratok a könyvben, az a kisfiú halála, és a temetés körüli lelki válság, amin pedig általában tövig rágom a körmömet, az a hulla rablás, és a gonosszal való küzdelem. 

Filmben is láttam, és egészen elégedett voltam vele. Pedig nagyon kevés olyan mű van, amire azt mondom, hogy majdnem olyan jó, mint a könyv. 

Szóval aki szereti az izgalmas horrorokat, annak szívesen ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése